Το ποδόσφαιρο ανακαλύφθηκε στην αρχαία Λαμία

0
186Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2020, 19:08

Την ενασχόληση των αρχαίων προγόνων μας με το ποδόσφαιρο αποδεικνύουν αρκετά αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν στην περιοχή Πηγαδούλια της Λαμίας το 1903.

Ανάμεσα στα ευρήματα βρίσκεται μία αρχαία μαρμάρινη απεικόνιση, που δείχνει αθλητή να παίζει με μπάλα, το αρχαίο άθλημα που ονομαζόταν επίσκυρος.

Η μαρμάρινη απεικόνιση βρέθηκε στην περιοχή στην οποία σήμερα είναι το Δ.Α.Κ. Λαμίας, αποτελεί την πιο αρχαία παράσταση που έχει βρεθεί πότε στον ελλαδικό χώρο και χρονολογείται τον 5ο με 4ο αιώνα π.Χ.

Το εύρημα φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας.

Να σημειωθεί επίσης ότι το 1912 εμφανίζονται στη Λαμία τα πρώτα ποδοσφαιρικά σωματεία και κατασκευάζεται το γυμναστήριο στη θέση Πηγαδούλια το σημερινό Δ.Α.Κ.

Την ενασχόληση των προγόνων μας με το ποδόσφαιρο, πιστοποιεί εξάλλου, δημοσίευμα της εφημερίδας «Νέον Άστυ» εκείνης της εποχής, όπου σημειώνονται τα ακόλουθα:

Ἀνεύρεσις ἀρχαιοτήτων ἐν Λαμίᾳ
Ὁ δήμαρχος Λαμιέων ἀνέφερε χθὲς τηλεγραφικῶς πρὸς τὸ ὑπουργεῖον τῆς Παιδείας, ὅτι ἀνασκαπτομένης μιᾶς ὁδοῦ ἐν τῇ θέσει Πηγαδούλια ἀπεκαλύφθησαν πολλὰ ἀρχαῖα ἀντικείμενα, ὡς ἀγγεῖα πήλινα διάφορα, καὶ ἀγαλμάτια ἱκανῆς σπουδαιότητος.Αἱ ἀποκαλυφθεῖσαι ἀρχαιότητες θέλουσιν ἀποσταλῆ κατ’ αὐτὰς εἰς τὸ ἀρχαιολογικὸν ἐνταῦθα Μουσεῖον.

Νέον Άστυ, αρ. φύλ. 496, 25.04.1903: 2

«Επίσκυρος» – Ένα άθλημα από την αρχαία Ελλάδα

Το ποδόσφαιρο είναι ένα από τα δημοφιλέστερα αθλήματα στον κόσμο. Οι Άγγλοι είναι ιδιαιτέρως υπερήφανοι για το πρωτάθλημά τους, αλλά κι επειδή θεωρούν ότι αυτοί επινόησαν το δημοφιλέστερο σπορ.

Σίγουρα, οι Άγγλοι ήταν οι πρώτοι που οργάνωσαν πρωτάθλημα, ενώ το λεγόμενο «ποδόσφαιρο του όχλου» (mob football) ήταν πολύ συνηθισμένο στη Βρετανία, όπου ομάδες με απεριόριστο αριθμό παικτών από γειτονικές πόλεις ή χωριά, προσπαθούσαν να μετακινήσουν τη σφαίρα ως την εκκλησία της περιοχής των αντιπάλων.

Ωστόσο, αρκετές απεικόνισεις σε αρχαία ευρύματα καθώς και η αρχαιότερη απεικόνιση που βρέθηκε στη Λαμία, που δείχνουν όλες έναν νεαρό άντρα να ισορροπεί μία μπάλα στον δεξιό του μηρό, τεκμηριώνει ότι μάλλον και αυτό το άθλημα, το επινόησαν πρώτοι οι αρχαίοι!

Δύο ομάδες, συνήθως δεκατεσσάρων παικτών χωρίζονταν από μία γραμμή, την οποία σχημάτιζαν στο χώμα με πέτρα, την οποία ονόμαζαν «σκύρο».

Άλλες δύο γραμμές υπήρχαν πίσω από τις δύο ομάδες.

Τοποθετούσαν την μπάλα στην κεντρική γραμμή και η ομάδα που την έπαιρνε πρώτη, έπρεπε να την πετάξει πάνω από την αντίπαλη, η οποία έπρεπε να την πιάσει όσο κινούνταν και να την ξαναπετάξει στην άλλη.

Η επίσκυρος παιζόταν κυρίως από άντρες, αλλά σε αυτήν εξασκούνταν και οι γυναίκες.

Η μπάλα ήταν φτιαγμένη από κομμάτια δέρματος, ραμμένα μαζί με εντόσθια ζώων. Εξωτερικά ήταν ζωγραφισμένη με έντονα χρώματα.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, η FIFA, αναγνωρίζει την επίσκυρο ως μία από τις πρώτες μορφές ποδοσφαίρου.

 

 

 

 

Πηγές: εφημερίδα Νέον Άστυ, αρ. φύλ. 496, 25.04.1903, ΦΘΙΩΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Τ.22 – 2001 (ΛΑΜΙΑ / ΑΦΙΕΡΩΜΑ) – ”ΦΘΙΩΤΙΣ” – ΒΟΡΤΣΕΛΑΣ Γ. ΙΩΑΝΝΗΣ 1907, www.mixanitouxronou.gr, από το ιστορικό αρχείο του kaliterilamia.gr,koultoura.com,lamiafthiotidas

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here